Festival nauke posetilo više od 30.000 ljudi

Više od 32.000 hiljade ljudi posetilo je jubilarni 10. Festival nauke, najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, održan od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, saopšteno je iz Uprave ovog Festivala.

Festival je premijerno predstavio 53 naučne postavke, šest gostujućih trupa naučnika, zajedno sa 650 naučnika i naučnih demonstratora iz 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije. Zabeleženo je više od 26.500 školskih poseta iz 550 osnovnih i srednjih obrazovnihih ustanova.

Brojni posetioci poželeli su da se sami uvere u to kako je hodati po Marsu u uslovima slabe gravitacije, a zatim su otkrili i koja su to najopsanija mesta za život na našoj planeti.

Hemičari su držali pažnju neobičnim eksperimentima koji su uključivali i pravljenje suvog leda ili slonovske paste za zube, a nedaleko od njih posetioci su mogli da se upoznaju sa mnogo manjim bićima, malenim tardigradama, koje su uprkos svojoj veličini toliko otporne da čak mogu da prežive i u svemirskim uslovima.

Ljubitelji kriminalističkih serija videli su kako to zaista izgleda rešavanje zločina uz malu pomoć nauke, a mališani i njihovi stariji drugari, na zanimljiv način naučili su kako na ljudski organizam negativno utiču alkohol i narkotici.

Mala zona uvela je u uzbudljivi svet nauke najmlađe posetioce festivala, dok su Ekspertinejdžeri pokazali da su brojni školarci Srbije na korak od toga da postanu sjajni naučnici.

EPS Tesla zona, koja predstavlja proširenje Festivala nauke u čast 160. rođendanu Nikole Tesle, upoznala je zainteresovane sa njegovim izumima i drugim otkrićima iz sveta fizike i to kroz sviranje na Teslinom kalemu, isprobavanje levitacije, sviranje na laserskoj harfi…

Najveće interesovanje na Naučno fantastičnoj bini izazvalo je gostovanje omiljenog švedskog naučnog tima sa Lund univerziteta. Njihov “Veliki fizičko-laserski šou” videlo je 6.000 posetilaca.

Mesto više tražilo se i na tradicionalno uzbudljivim “Eksplodirajućim otkrićima za čistu desetku” Milana Popovića, mnoge je zanimalo da vide nastup francuske trupe “Les Atomes Crochus” pod nazivom “Šta leti i kako se razbije”, a maštu publike dodatno je podgrejala “Hemija vatre” estonskih naučnika iz AHHAA centra.

Učenici jedne od najstarijih gimnazija u Srbiji, Prve kragujevačke gimnazije, svojski su se potrudili da u jedinstvenom performansu dočaraju razvoj hemije kroz vreme.

izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com