Najveće tenisko rivalstvo na filmu

Na jesen ćemo gledati film o teniskom rivalstvu Šveđanina Bjerna Borga i Amerikanca Džona Mekinroa. Omiljenu tenisku prznicu glumi Šaja Lebef. Pogledajte trejler!

Obeležili su eru tenisa krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka. Njihovo rivalstvo smatra se za jedno od najvećih u istoriji tenisa (ako ne i najveće).

Dugokosi Bjern Borg, koji je mamio ženske uzdahe i svojom “ledenom pojavom”, sa trakom koja je držala kosu, ličio na nekog plejboja, i Amerikanac Džon Mekinro, veliki šampion sa primesama ludila u ponašanju, čestih svađa sa sudijama, protivnicima, sa samim sobom!

O njihovom rivalstvu snimljen je film, u čijem je središtu epska borba na Vimbldonu 1980. godine. U glavnim ulogama – švedski glumac Sverir Gudnason (Borg) i Šaja Lebef (Mekinro).

POGLEDAJTE TREJLER

“Za ulogu sam se spremao šest meseci. Nedeljno bih vežbao 15 sati – dva sata tenisa i četiri sata dnevno na fizičkoj kondiciji”, izjavio je Gudnason, dodajući da još nije upoznao Borga.

Zanimljivo, u filmu ćemo videti i Borgovog sina – Lea (glumiće svog oca u periodu kada je bio rani tinejdžer).

Šaji Lebefu je pripala uloga Mekinroa, najveće teniske prznice svih vremena (mada, mlađani Kirjos preti da mu pomuti slavu).

Glumac je izjavio da se “odmah zalepio” za scenario i da se “rodio” sa Mekinroom, snažno verujući da je on bio neshvaćen.

“Jedva čekam da ga upoznam. Izuzetno ga poštujem i volim”, rekao je Lebef o Mekinrou.

Borg i Mekinro su se sastali 22 puta u karijeri, a zbog načina na koji su igrali i ponašali se na terenu ovaj rivalitet nazvan je “Vatra i led” (Borg je uvek bio hladan kao špricer).

Mekinro je 1980. godine prvi put u dotadašnjoj karijeri došao do finala Vimbldona, gde ga je čekao Borg, koji je igrao za svoju PETU UZATOPNU titulu na prestižnom turniru u Engleskoj. 

Kada je Mekinro izašao na teren, publika mu je zviždala, jer je tokom polufinalnog duela sa Džimijem Konorsom imao žestoku svađu sa sudijom. 

Finale Borga i Mekinroa smatra se jednim od najboljih u istoriji tenisa. U četvrtom setu, Borg i Mekinro su igrali taj-brejk koji je trajao čak 20 minuta. Amerikanac je uspeo da spasi čak pet meč-lopti i uspeo je da dobije taj set (18:16). Ali, u petom setu, Borga je poslužio servis i uspeo je da peti put trijumfuje na Vimbldonu.

Koji mesec kasnijem, Mekinro se revanširao Borgu u finalu US Openu (takođe se igralo pet setova), a naredne godine, Mekinro je uspeo da se revanšira Šveđaninu i na Vimbldonu i prekine njegov niz od čak 41 uzastopne pobede na tom turniru.

Mekinro je potom pobedio i na US Openu. Borg nikada nije uspeo da osvoji US Open, iako je igrao četiri finala.

Poslednji duel Borga i Mekinroa dogodio se na turniru u Tokiju 1983. godine, kada je Borg pobedio.
U filmu ćemo gledati i jednog od najpoznatijih švedskih glumaca Stelana Skarsgarda, kome je poverena uloga Borgovog trenera. Ulogu Borgove verenice i nekadašnje teniserke, Rumunke Marijane Simonesku, tumači Tuva Novotni Hedstrom.

Film bi trebalo da se pojavio u bioskopima u septembru.

izvor: Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com